Belangrijke overwegingen en mogelijke bezwaren

De eerste drie maanden van de zwangerschap

Het is niet verstandig om de eerste drie maanden van uw zwangerschap naar de sauna te gaan, zelfs als u gewend bent aan de hoge temperaturen in de sauna. In de eerste drie maanden is de embryo nog volop in ontwikkeling, waardoor een plotselinge hoge temperatuur niet goed kan zijn voor de embryo. Heeft u daarnaast een te hoge bloeddruk en slikt u daar medicijnen voor? Uw bloeddruk wordt tijdens een rondje sauna ook verhoogd door de wisselende temperaturen. Als u een hoge bloeddruk heeft tijdens uw zwangerschap kan een bezoek aan de sauna net iets teveel zijn.

 

 

Zwanger in de sauna

Na de eerste drie maanden van de zwangerschap

Als u voor uw zwangerschap al regelmatig naar de sauna ging, kan het niet kwaad om dat na de eerste drie maanden ook te doen. Er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Zo raden wij u aan om niet langer dan 10 minuten in de sauna te blijven zitten. Neem bij voorkeur plaats op het laagste saunabankje dicht bij de uitgang, zodat u de sauna gemakkelijk kunt verlaten als het u te warm wordt. Koel uw lichaam vervolgens goed af. Dit kunt u het best doen met een koudwaterslang. Tijdens uw zwangerschap heeft uw lichaam meer moeite met temperatuurswisselingen, neem daarom een langere rustperiode tussen de saunarondes. 

Omdat uw lichaam de warmte minder goed kan afvoeren, raden we u af om in een bad te gaan zitten dat warmer is dan uw eigen lichaamstemperatuur. Gaat u wel in een warm bad zitten? Vergeet dan niet goed af te koelen. De infraroodsauna wordt afgeraden als u zwanger bent vanwege de straling van de infraroodlampen. Ook een zonnebanksessie raden wij u niet aan omdat u kans heeft op een zwangerschapsmasker door de UV straling en de aanwezige zwangerschapshormonen in uw lichaam. Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyper pigmentvorming op uw gezicht. 

De laatste zes weken van de zwangerschap 

Tijdens de laatste zes weken kunt u warme (kruiden)baden het best vermijden. Vanaf zes weken zou u al enige ontsluiting kunnen hebben waardoor u meer kans heeft op een infectie. Zwemmen in het zwembad kan daarentegen geen kwaad. Om af te koelen kunt u het best gebruik maken van een koude douche of een koudwaterslang.