Sauna

Wat is de sauna eigenlijk?

 • Hoe is de sauna ontstaan?

  De sauna is in Finland ontstaan. Vroeger woonden de mensen in Finland in hutten die deels onder de grond gebouwd werden. Het probleem hiervan was dat het van nature koud was. Om de hut te verwarmen gebruikte men stenen die eerst in een vuur lagen. Ze legden deze in hun tent waardoor de temperatuur omhoog ging. Op den duur kwam men erachter dat wanneer er water over de stenen werd gegoten de temperatuur in de hut snel toenam en men begon te zweten. Op deze manier, hoewel bedoeld als verwarming, is de sauna ontstaan.

 • Wat is de hedendaagse sauna

  Als we het nu over een sauna hebben, bedoelen we in de meeste gevallen de Finse sauna. Deze sauna heeft als kenmerk dat er veel hout wordt gebruik waarop gezeten of gelegen kan worden terwijl de temperatuur tussen de 70 en 100 graden ligt. Door de lage luchtvochtigheid in de sauna kunnen mensen de temperaturen goed verdragen.

 • Wat voor uitwerkingen heeft de sauna?

  Omdat de temperatuur zo hoog ligt probeert het lichaam af te koelen door te zweten. Zo worden de poriën van binnenuit schoongespoeld. Ten tweede worden dode huidcellen zacht waardoor deze makkelijk verwijderd kunnen worden met scrubzout. Na het gebruik van de sauna voelt de huid heerlijk zacht aan! Ten derde heeft de sauna een positief effect op de weerstand. Door de hoge temperaturen denkt het lichaam dat het vecht tegen ziekteverwekkers. Hierdoor zal het lichaam extra afweerstoffen aanmaken. Daardoor bent u bij regelmatig gebruik van een sauna minder vatbaar voor virussen en bacteriën.

 • Afkoelen!

  Na gebruik van een sauna is het lichaam toe aan verkoeling. Saunabezoek is voor het lichaam ware topsport. Afkoelen kan in een dompelbad, een koud meer of bijvoorbeeld onder een stortemmer. Voor de mensen die dit niet fijn vinden, geen nood. Een koude of lauwe douche of afkoelen in de buitenlucht is net zo goed. Wel is het belangrijk om rustig de tijd te nemen om het lichaam af te laten koelen! Als het lichaam heerlijk is afgekoeld, is het tijd voor de volgende sauna!

Onze sauna's in het kort

Gebruik maken van een sauna deed men duizenden jaren geleden al. In veel verschillende culturen en op alle continenten van de wereld. Deze sauna's vindt u bij de Veluwse Bron.

 • Pakistaanse zoutmijn

  Pakistaanse zoutmijn

  De Pakistaanse zoutsteen mijn is een lust voor het oog. De temperatuur in deze sauna is ongeveer 60 graden. Oeroude blokken zoutsteen rechtstreeks uit noord Pakistan vormen de basis voor deze bijzondere sauna. Deze zoutstenen hebben een zuiverende werking op de luchtwegen.

 • Infraroodsauna

  Infraroodsauna

  De infraroodsauna is een milde warme ruimte. De infrarood stralen zijn heerlijk ontspannend en werken goed tegen vermoeide of pijnlijke spieren. Op verschillende plekken zijn bij de Veluwse Bron infraroodsauna's te vinden.

 • Tropisch strand

  Tropisch strand

  Het tropisch strand is een lichttherapieruimte met gefilterde UV-straling. Het gebruik voorkomt stoornissen in de stofwisseling en het immuunsysteem wordt gestimuleerd. Ook werkt het licht goed tegen een depressie. Het geluid van de branding werkt ontspannend.

 • Caldarium

  Caldarium

  Het caldarium is afkomstig uit de Romeinse oudheid, deze faciliteit is een welkome afwisseling van de sauna. De vloeren, zitvlakken en wanden zijn verwarmd wat een gevoel van geborgenheid geeft. Door de milde warmte is relatief lang van het caldarium gebruik te maken. Het caldarium is ideaal voor beginnende saunagangers of om tussendoor te ontspannen in de milde warmte.

 • Rasul

  Rasul

  Een zweetvariant, speciaal voor de huid, is de rasul. In deze ruimte vindt het kleiritueel plaats. Dit is een leemaardesoort met geneeskrachtige werking uit het Atlasgebergte in Marokko. In de klei zit ook een Turkse olie vermengd. Om ervoor te zorgen dat de modder niet indroogt, wordt de zweetruimte aangenaam verwarmd met kruidenstoom.

 • Veluwse sauna

  Veluwse sauna

  Een milde warme sauna van circa 70 graden half onder de grond. In deze sauna bevinden zich berken uit de Veluwse bossen die een heerlijke geur verspreiden. Bovendien een ideale plek om gezellig met elkaar plat te proat'n.

 • Wildobservatiesauna

  Wildobservatiesauna

  De wildobservatiesauna is uniek in Europa en is het paradepaardje onder de Kelosauna's van de Veluwse Bron. Vanuit de wildobservatiesauna heeft u een schitterend uitzicht over het meer van de Veluwse Bron. U treft in dit meer verschillende watervogels aan. Regelmatig zijn ook de beschermde IJsvogel en reeën te zien.

 • Diverse Finse sauna's

  Diverse Finse sauna's

  Schitterende Finse sauna's in overvloed. Van panoramasauna's tot muzieksauna's. De Finse sauna is de traditionele sauna, zoals de meeste mensen deze kennen. De Finse sauna dient vooral om het lichaam te reinigen en uw spieren te ontspannen. Door de transpiratie worden afvalstoffen verwijderd uit uw lichaam en komt een goede doorbloeding op gang.

 • Panorama sauna

  Panorama sauna

  Traditionele zeer ruime Finse sauna met een prachtig uitzicht op de terrassen en de kuurtuin. Ook deze sauna heeft een temperatuur van ongeveer 85 graden.

 • Goed gesprek sauna

  Goed gesprek sauna

  In de sauna kan men lekker bijkletsen en praten. Sommige saunabezoekers vinden het heerlijk als er ook eens lekker gekletst kan worden in de sauna. In sommige sauna’s wordt een stilte verwacht, maar in deze sauna kan men heerlijk de dag door spreken.